Tuesday, 5 May 2020

SENARAI AR-RAHNU PAJAK GADAI ISLAM


SENARAI AR-RAHNU PAJAK GADAI ISLAM BANK RAKYAT ARRAHNU XCHANGE YAPEIM

SENARAI AR RAHNU

Pilihlah bermuamalat secara Islam dengan berurusan dengan Ar Rahnu (Skim Pajak Gadai Islam), selain patuh syariah ia juga lebih memberi kebaikan kepada kita.


Mari kita utamakan produk kewangan / muamalat Islam dengan berurusan di Ar Rahnu berbanding Skim Pajak Gadai Konvensional. Biarlah wang kita berlegar di dalam sistem ekonomi Islam untuk pembangunan dan kemajuan ummah. 

Ini juga salah satu jihad ekonomi kita dalam memperkasakan ekonomi Islam.
...............................................................


1. ArRahnu Bank Rakyat

Ada banyak cawangan seluruh negara terutama. Jika ahli bank rakyat, pergilah ke sini. Lebih untung kepada Bank Rakyat, maka tinggilah dividen kepada ahli nanti.

Laman Web :  👉 Bank Rakyat
Facebook : 👉 FB Bank Rakyat





Jual Beli Saham Bank Rakyat
👇👇👇👇
   Jual Beli Saham Bank Rakyat 

 
.......................................................................

2. ArRahnu X'Change

Ada banyak cawangan seluruh negara terutama. 
Merupakan sebahagian Kumpulan Bank Rakyat.

Laman Web :  👉 ArRahnu X'Change
Facebook :👉 FB ArRahnu X'Change
xx


.......................................................................

3. ArRahnu YaPEIM

Merupakan antara penyedia skim Pajak Gadai Islam terawal di Malaysia. 

Margin pinjaman sehingga 80%.

Laman Web :  👉 ArRahnu Yapeim
Facebook : 👉ArRahnu YaPEIM

Sedikit sejarah YaPEIM
1985 - Jemaah Menteri bersetuju secara dasar mewujudkan Pajak Gadai Islam
1992 - Jawatankuasa Pemandu ditubuhkan dengan kerjasama BNM 
1993 - Perkhoidmatan di sediakan di Bank Rakyat
1998 - Perkhidmatan di sediakan di Bank Islam (sehingga 2000)
2000 - Perkhimatan mula disediakan oleh cawangan YaPEIM sendiri



.......................................................................

4. ArRahnu Agro Bank

Agro Bank turut menawarkan perkhidmatan ArRahnu di mana ia ditawarkan oleh cawangan Agrobank tertentu. 

Boleh rujuk senarai di lama web atau hubungi bank terdekat.

Margin pinjaman sehingga 75%
Amaun pinjaman : RM 100 - RM 100,000 (daily)/ RM 150,000 (per individu)
Tempoh : sehingga 36 bulan

Laman Web :  👉 Agro Bank
Facebook : 👉  Agro Bank 



.......................................................................

5. ArRahnu Bank Islam

Bank Islam turut menawarkan perkhidmatan ArRahnu di mana ia ditawarkan oleh cawangan Bank Islam tertentu. 

Boleh rujuk senarai di lama web atau hubungi bank terdekat.

Margin pinjaman sehingga 70%
Amaun pinjaman : RM 100 - RM 100,000
Tempoh : 6 bulan

Untuk maklumat terkini, dapatkan info dari Bank Islam

Laman Web :  👉 ArRahnu Bank Islam
Facebook : 👉ArRahnu Bank Islam  / 👉  Bank Islam 



.........................................................................

6. ArRahnu Bank Muamalat

Bank Muamalat turut menawarkan perkhidmatan ArRahnu di mana ia ditawarkan oleh cawangan Bank Muamalat tertentu. 

Boleh rujuk senarai di lama web atau hubungi bank terdekat.

Margin pinjaman sehingga 70%
Amaun pinjaman : RM 100 - RM 100,000
Tempoh : 6 bulan

Untuk maklumat terkini, dapatkan info dari Bank Islam

Laman Web :  👉 Bank Muamalat
Facebook : 👉Bank Muamalat 



.........................................................................

7. ArRahnu Express

Ar Rahnu Express merupakan ahli kumpulan Habib Group. Cawangan pertama beroperasi di Ampang Point pada tahun 2010 dan kini mempunyai beberapa cawangan.

Untuk maklumat terkini, 
Facebook : 👉ArRahnu Express

.........................................................................


Ar Rahnu KT Pajak Gadai islam

8. Ar Rahnu KT Koperasi Tentera

Koperasi Tentera turut menawarkan perkhidmatan Pajak Gadai Islam melalui Ar Rahnu KT.

Antaranya, yang ditemui di Facebook


......................................................................


9. Ar Rahnu KPF

KPF (Koperasi Permodalan Felda)  turut sediakan perkhidmatan Ar Rahnu di cawangnnya. 

http://www.kpf.my/soalan-lazim/produk-kewangan/ar-rahn.html

Untuk senarai Cawangan KLIK DI SINI


......................................................................

Ar Rahnu KT Pajak Gadai islam


10. Ar Rahnu POS

Pos Malaysia menyediakan perkhidmatan Ar Rahnu melalui Pos Rahnu.

Untuk maklumat terkini, 
Facebook : 👉 Pos Ar Rahnu


Antara Link dijumpai di Facebook yang boleh dijadikan rujukan


.........................................................................

11. Ar Rahnu Lain - Lain

Selain 9  Ar-Rahnu di atas, terdapat banyak lagi Ar Rahnu yang beroperasi di kawasan tertentu oleh perniagaan, syarikat mahupun koperasi.


Antaranya

  1. Ar Rahnu Bangi KOOP Sahabat
  2. Ar Rahnu Cahaya ( Ampang)


Kebanyakkan yang Mat Drat kongsikan adalah Ar Rahnu milikan Institusi Kewangan Islam. 

Jika pembaca tahu Ar Rahnu milik perniagaan individu, koperasi kecil atau syarikat kecil di tempat tertentu , bolehlah kongsi di ruangan komen untuk rujukan pembaca lain. Nanti Mat Drat masukkan (update) dalam list.


Mat Drat @ SayangWang

Jika rasa bermanfaat , sila share 👇👇👇👇



16 comments:

  1. Hadrat..boleh masukkan lokasi cawangan kpf ar rahn as link below..

    http://www.kpf.my/hubungi-kami/cawangan-ar-rahn.html

    ReplyDelete
  2. Thank for sharing..moga ianya memberi manfaat kepada mereka yang memerlukannya..

    ReplyDelete
  3. mcm2 jenis ah rahnu..baru tau...sbb tau yg utk emas je..tq for sharing

    ReplyDelete
  4. dah banyak ya bank yang tawarkan ar-rahnu ni.. dulu tahu Bank Rakyat je ada Ar-Rahnu ni hehe

    ReplyDelete
  5. memang ada baca pasal ar rahnu ni, dengan yaoiem margin paling tinggi.

    ReplyDelete
  6. Banyak juga Al Rahnu punya cabang ya, tak tahu pulak sis. Terima kasih atas perkongsian yang cukup padat dan mampat

    ReplyDelete
  7. Dah lama tidak ambil tahu pasal pajak gadai ini.Sebabnya tiada apa yang nak digadaikan. Apa pun bagus maklumatnya.

    ReplyDelete
  8. Dari g kedai pajak gadai yang dekat luar sana, lebih baik ke ar rahnu ni. Tapi mommy tahu yang dekat bank rakyat je

    ReplyDelete
  9. Terima kasih atas perkongsian.. banyak rupanya skim pajak gadai di negara kita ehh

    ReplyDelete
  10. tak silap nyer, yapeim is the best, kan?
    ntah la. sebab tak pernah gadai emas.
    emas ni berguna di kala memerlukan.
    ada emas = ada duit. yg penting, kita pilih Arrahnu. jauhi riba'.

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah, memudahkan bagi mereka yang memerlukan... dengan adanya pelbagai platform, lebih memudahkan kita untuk memilih dan yang paling penting, dapat menjauhi riba' apabila kita menggunakan kaedah konvensional (pinjaman)...

    ReplyDelete
  12. thanks info. menarik guna emas ni, time perlukan duit blh pajak dulu tebus kemudian.

    ReplyDelete
  13. Dulu dulu orang segan pergi pajak gadai tapi sekarang mcm satu urus niaga letak kejap brg pastu dah cukup duit ambi kan... hidup manusia sesungguhnya dah berubah.

    ReplyDelete
  14. oo.. banyak juga Bank Ar-rahnu pajak gadai ni yea.. ingat kan ada satu dua je.. baru tahu.. bagus info ni.. semoga bermanfaat buat yang perlu

    ReplyDelete
  15. Banyak rupanya. Saya tau Bank Rakyat kat kawasan berdekatan aje. Haha. Semoga senarai ini membantu mereka yang memerlukan.

    ReplyDelete
  16. Terima kasih di atas perkongsian. Ketika PKP ni mungkin ada orang yang memerlukan perkhidmatan seperti ini dan diharapkan dapat memilih pajak gadai Islam

    ReplyDelete