Sunday, 21 July 2019

Jual Beli Saham Bank Rakyat

Jual Beli Saham Bank Rakyat


Mat Drat share sikit pasal jual beli saham Bank Rakyat. 

Ingin membeli atau menambah saham Bank Rakyat ?

Ramai sedia maklum untuk menjadi ahli Bank Rakyat perlu memiliki sahamnya,. Tetapi sekarang saham bank rakyat telah tidak ditawarkan lagi kerana kuata telah penuh. Walau bagaimana pun, peluang untuk memilikinya tetap ada.


Kuata Penuh ?? Macam mana boleh penuh ??
Untuk yang tidak tahu, modal berbayar Bank Rakyat sebanyak RM3 billion yang ditawarkan telah habis dilanggan. Bank Rakyat tak boleh sesuka hati tawarkan sahamnya kepada public. Semuanya perlu mendapat kelulusan Bank Negara Malaysia dahulu. Jadi tiada lagi saham yang boleh dilanggan buat masa ni.

Kali terakhir, Bank Negara Malaysia membenarkan Bank Rakyat menambahkan modal berbayarnya adalah pada tahun 2011  iaitu penambahan dari 2 billion kepada 3 billion.

Mat Drat ingat lagi pada waktu tu, permohonan tambahan saham tersebut macam pisang goreng panas. Tak silap, yang baru ingin menjadi ahli hanya dapat 500 unit sahaja (RM500). Manakala bagi ahli sedia ada pula dapat lebih sedikit, bergantung kepada kriteria yang ditetapkan.

Mat Drat sendiri waktu tu hanya dapat 2,000 unit sahaja walaupun mohon agak banyak.

Dan sekarang pasti ramai yang sentiasa menunggu peluang untuk menambah saham di Bank Rakyat.  Mana nak dapat pelaburan yang boleh beri dividen yang agak konsisten setiap tahun melebihi 10%. 

Buat masa ni, Mat Drat pun tidak mendengar apa-apa berita yang Bank Rakyat membuka peluang untuk Penambahan Sahamnya dalam masa terdekat


Walau bagaimana pun, kita masih boleh membeli saham bank rakyat jika ada pihak yang ingin menjual kepada kita (pindah milik saham). 


Jual Beli Saham Bank Rakyat

Jika kita ada saham Bank Rakyat ni, kita boleh 'jual'nya semula. Tak ada masalah. 

Tapi sebenarnya agak rugi jual kerana pulangan yang tinggi. Kalau boleh simpan (pegang), tak perlu lah jual. Tapi setiap orang ada alasan masing masing kenapa dia menjual saham tu, terpulang....

Harga par saham bank rakyat adalah RM1.00 sesaham. Maknanya jika jual semula 1,000 unit, maka harga jual juga adalah RM1,000.

Penjualan semua saham keanggotaan Bank Rakyat ni boleh dilakukan sekiranya kita tidak mempunyai sebarang komitmen pembiayaan dengan Bank Rakyat. 

TETAPI , jika kita ada saham bank rakyat dan masa yang sama masih ada pinjam yang belum dilangsaikan, kita tak boleh jual saham tu. Ini bagi saham yang diperolehi sewaktu membuat sesuatu pinjaman dgn Bank Rakyat ye. 


Bagi yang tiada sekatan untuk menjual ya semula, proses menjual kembali cukup senang. 
  1. Untuk jual, kita hanya perlu ke bank dan isi borang pengeluaran (Borang JS) dengan membawa bersama kad pengenalan. 
  2. Proses penjualan semula saham ni mengambil masa 3 bulan dari tarikh penerimaan dan dokumen yang lengkap oleh Jabatan Pengurusan Keanggotaan. 
  3. Dah selesai urusan (lebih kurang 3 bulan), baru kita dapat cash yang akan dimasukkan ke akaun Bank Rakyat kita. 3 bulan tu masa anggaran, pengalaman Mat Drat tak sampai pun 3 bulan dah selesai. 


Nak Cepat Dapat Cash
Untuk cepat dapat cash, dan memudahkan urusan jual beli ni, elok yang ingin menjual saham ni cari 'buyer' (pembeli) siap-siap dan buat urusan pindah milik saham di kaunter Bank Rakyat. 

Maknanya kita tidak jual semula kepada Bank Rakyat tetapi kita jual kepada pihak lain. Atau dengan kata lain, kita lakukan 'pindah milik' saham tersebut.


Cara Pindah Saham
Untuk urusan pindah milik saham ni;
  1. Dua-dua pihak perlu ke Bank Rakyat, iaitu penjual dan pembeli.
  2. Isi borang pindah milik saham. Ada ruangan penjual dan penerima (pembeli)
  3. Jangan lupa bawa kad pengenalan.
  4. Borang yang telah diisi, submit kepada pegawai dan dapatkan pengesahan (satu salinan) untuk rekod kita
  5. Tunggu saham dipindahkan kepada kita.  Mungkin akan ambil 1 bulan lebih sebab proses akan diuruskan di ibu pejabat Bank Rakyat. 


Cara Bayar Urusan Pindah Milik Saham
Untuk urusan bayaran, ia hanya libatkan penjual dan pembeli. Tidak melibatkan Bank Rakyat.

Harga jual beli adalah atas persetujuan penjual dan pembeli. Cara bayaran harga balasan saham tu juga adalah atas persetujuan penjual dan pembeli.

Setahu Mat Drat ada 2 cara bayaran biasanya ;
  1. Buat bayaran penuh masa mengisi borang pindah milik saham
  2. Buat sebahagian bayaran semasa mengisi borang pindah saham dan baki selepas saham berjaya dipindah milik.


Kalau guna cara pertama, lepas submit borang pindah milik saham dan dapatkan pengesahan penerimaan borang tersebut, bolehlah buat bayaran kepada penjual. Sekarang senang, tak perlu bayar tunai, cukup transfer online sahaja.

    Beli saham Bank Rakyat dengan harga premium - berbaloi?

    Seperti yang Mat Drat bagi tahu, saham bank rakyat ni agak menjadi rebutan. Jika ada pihak yang ingin menjual, jangan tunggu lama-lama, rebut sahaja saham tu. 

    Kadang kala ada pihak-pihak tertentu menawarkan untuk menjual saham Bank Rakyat mereka pada harga yang lebih tinggi.

    Sedikit pengiraan Mat Drat di bawah. Bagi yang ingin membeli pada harga premium, elok lah kira betul-betul sama ada berbaloi atau tidak.


    a. Jual RM 1.00 sesaham


    • Kalau ada yang jual RM 1.00 jangan fikir lama, terus je beli! 


    Pengalaman

    • Awal tahun baru ni ada pihak tawarkan kepada Mat Drat 5,000 unit saham dengan harga RM1, dengan syarat RM 5,000 dibayar semasa pindahan saham.
    • Jadi lepas submit borang dan disahkan terima, baru Mat Drat buat pindahan wang kepada dia (penjual). 


    b. Jual RM 1.10 sesaham

    • Ada juga pihak tawarkan saham bank rakyat pada harga RM1.10. 
    • Bagi Mat Drat jika RM1.10 tu terpulanglah nak beli atau tidak. 


    c. Jual RM 1.20 sesaham

    • Pernah ditawarkan saham Bank Rakyat pada harga RM 1.20 sesaham.
    • Kalau harga RM1.20 (dan lebih), bagi Mat Drat ia sudah agak mahal memandangkan dividen bank rakyat untuk beberapa tahun kebelakangan ni tidak setinggi sewaktu 'kemuncak' dahulu. 
    • Tahun lepas iaitu kewangan berakhir 31 Disember 2018, dividen hanya 13% sahaja.
    • Bukan macam dulu-dulu, sehingga 18% dan ada kalanya 20%. 
    • Pembayaran dividen tahun kewangan 2007,2008 dan 2011 sebanyak 20% akan sentiasa diingat sebagai rekod tertinggi Bank Rakyat.
    • Nak tahu RM 1.20 berbaloi atau tidak, lihat pengiraan Mat Drat di bawah.

    Pengiraan Mat Drat untuk RM 1.20
    • Katakan beli 1,000 unit saham pada harga RM1.20, kita bayar RM 1,200.
    • Maknanya premium kita 20 sen sesaham = 20%.
    • Untuk 1,000 unit saham, kita bayar RM 200 lebih mahal.


    • Kalau selepas 1 tahun, dividen dibayar 13% (andaian sama dividen 2018), maka kita dapat dividen RM130. 
    • Walau pun Bank Rakyat bagi 13% dividen, tapi kita sebenarnya hanya dapat pulangan 10.8% (RM130/RM1,200).

    • Dan katakan untuk tahun ke 2, dividen berikutnya juga sama 13%, jadi kita juga dapat dividen RM 130 untuk tahun ke-2. 
    • Jadi untuk tahun ke-2, pulangan kita juga 10.8% (RM130/RM1,200).
    • Tu kalau kita kira ROI (Pulangan atas pelaburan).

    • Kalau kita anggap RM200 (premium) sebagai kos tambahan, selepas 2 tahun kita dapat jumlah dividen sebanyak RM 260.
    • Tolak premium yang kita bayar RM 200, bersih kita dapat hanyalah  RM60.
    • RM 60 untuk 2 tahun, kira 6%. Jadi setahun hanya 3%. Berbaloi? Tu kalau tahun depan dapat 13% lagi. Kalau turun???

    Tu la sebabnya Mat Drat kata RM 1.20 agak mahal. Tapi terpulanglah.

    Tahun 2019 nanti tak tahu pula berapa pulangan yang akan dapat memandangkan prestasi ekonomi dan KLSE agak kurang memberangsangkan. Tu antara sebab Mat Drat takut nak terima harga lebih RM1.20.


    d. Jual RM 1.50 sesaham

    • 2 tahun lepas ada pihak yang cuba jual pada harga RM1.50 sesaham. Mat Drat  cakap kat dia, melampau sangat harga tu. 50% premium tu!!

    • Tapi dia kata dia tawarkan pada harga RM1.50 dengan justifikasi;
      • jika dividen 15%, selepas 3 tahun lebih akan breakevent.
      • tahun ke-4 dah balik modal dan start dapat keuntungan untuk tahun berikutnya. 
      • Siap dia buat pengiraan untuk Mat Drat..

    • Mat Drat  tolak tawaran sebanyak RM 100,000 unit pada harga RM1.50 tu dengan bagi calculation kat dia....


    Contoh Calculation Mat Drat
    Mat Drat bagi 2 option pelaburan dengan RM 150,000 dengan andaian harga saham dia jual RM 1.50 sesaham.


    2 option 

     1. Beli Saham Bank Rakyat dia  
    Beli 100,000 saham pada harga RM1.50 
    Harga belian = RM 150,000 (modal pelaburan)
    Unit dapat= 100,000 

    Dan katakan 
    Dividen Bank Rakyat 15% setahun 

    Dividen kita akan dikira ke atas saham 100,000 unit. 
    • Dividen untuk 1 tahun = RM 15,000
    • Dividen 3 tahun = RM 45,000 
    • Dividen 4 tahun = RM 60,000 
    • Dividen 10 tahun = RM 150,000 
    Jadi Mat Drat anggap selepas 4 tahun baru boleh 'cover' premium (lebihan harga) yang Mat Drat bayar. Sama seperti yang dia bagi tahu.

    Dan selepas 10 tahun, jumlah dividen Mat Drat perolehi adalah sebanyak RM 150,000 

    Harus diingat, kadar dividen Bank Rakyat hanya dikira ke atas saham. Dividen yang kita dapat akan dimasukkan ke akaun simpanan. Jika tidak dikeluarkan (ia hanya beri sekitar 1-2% sahaja, tidak ada 'kompound' keatas dividen yang diterima. 

    Jika harga belian RM 150,000 tu pula ditampung dengan pinjaman bank pada kadar 4-6% setahun, pulangan bersih kita lagi rendah. 

    Jadi masa untuk 'cover' premium yang kita bayar akan lebih lama. Kira sendiri ye.....



    2. Melabur di ASB   

    Mat Drat cuba bandingkan pula jika pilih melabiur di ASB.

    Mat Drat buat pengiraan jika modal RM 150,000 tadi dilaburkan di ASB.

    Harga Unit ASB = RM 1.00 seunit
    RM 150,000 = 150,000 unit
    Dividen = 7% setahun (anggaran)

    Dividen (guna calculator compound)
    • Selepas 1 tahun = RM 165,000 
    • pokok RM 150,000 + dividen RM 15,000)
    • Selepas 4 tahun = RM 196,619.40 
    • Pulangan bersih = RM 46,619 ( RM196,619 - RM150,000) 
    • Selepas 10 tahun = RM 295,072.70 
    • Pulangan bersih = RM 145,072 ( 295,072 - 150,000) 

    👉 Pada tahun ke-4,
    Nampak pulangan bersih ASB hanya RM46,619 lebih rendah dari dividen diterima jika membeli saham Bnak Rakyat tadi kan (RM150,000), tapi nanti dulu....

    Katakan kita jual balik saham Bank Rakyat atau ASB ni selepas 4 tahun.

    Option 1 (Bank Rakyat)
    Bila jual kita hanya dapat RM 160,000 (RM 100,000 + RM60,000)
    - RM 100,000 =  harga par RM 1.00 sesaham*
    - RM 60,000 = Jumlah dividen yang kita dapat
    (*Nak dapat buyer beli 100,000 unit saham pada harga premium bukan senang!!)

    Option 2 (ASB) 
    Kita dapat RM 196,619.40 
    - Inilah baki di akaun pelaburan kita dan boleh dikeluarkan.
    - Pengiraan ni dengan anggaran 7% dividen tahunan dan dividen tidak dikeluarkan.



    👉 Lihat pula jika selepas 10 tahun. 
    Option 1 Bank Rakyat : RM 250,000 (RM 100,000 + RM150,000)
    Option 2 ASB : RM 295,072.70 


    Ni pengiraan mudah Mat Drat untuk tidak membeli saham bank rakyat pada harga mahal.


    Satu sebab lagi Mat Drat tolak tawaran dia sebab Mat Drat ada alternatif pelaburan lain yang kadar dividennya sentiasa lebih baik dari ASB. 

    Pelaburan yang Mat Drat maksudkan adalan pelaburan di Saham KPF 



    Untuk yang tidak tahu, KPF juga menawarkan pulangan yang agak tinggi. Tetapi ia hanya di buka kepada keluarga Felda sahaja (kakitangan dan peneroka). 

    Seingat Mat Drat, pulangan dividen KPF sentiasa mengatasi ASB dan sedikit rendah dari dividen Bank Rakyat. Tetapi pelaburan ini tidak dibuka kepada semua rakyat Malaysia.

    Kesimpulan... 

    Mat Drat berpendapat, jika nak beli saham Bank Rakyat pada harga premium (10 sen20 sen atau 30 sen) bergantung kepada diri masing-masing dengan syarat

    - belian tidak buat pinjaman (memang ada cash) 
    - tidak ada alternatif pelaburan lain (yang tawarkan pulangan tinggi).


    - tujuan pelaburan, sama ada short term atau long term. 

    Tetapi kalau sampai RM 1.40, RM 1.50 se saham tu, sangat tak berbaloi. Apa pun bergantung kepada individu masing-masing.


    Jika rasa bermanfaat , sila share 👇👇👇👇

    16 comments:

    1. Actually tak faham sangat pasal artikel ini . hanya faham beberapa istilah hehe apa pun thank you sebab share mana tahu nanti brguna suatu hari nanti.

      ReplyDelete
    2. Pening bab-bab saham dan KPF. But parents memang kerja dengan Felda so KPF tu pernah la dgr. Zaman dulu memang kadar dividen Bank Rakyat paling tinggi. Lani rasa semua pun rendah sebab ekonomi teruk kan.

      ReplyDelete
    3. Ilmu baru ni. Tapi nak kene hadam betul betul sebab tak berapa faham pasal investment macam ni.

      ReplyDelete
    4. secara teknikal nyer, aida kurang mahir.
      tapi faham la secara dasar. beli. jual.
      pernah ada akaun asb. dah tutup. saving biasa jer.
      pernah ada akaun unit trust. after 10 thn, nothing!!!! sedih... sib baik dpt keluarkan modal.
      after 10 years, modal jer is very bad lah...
      now saving biasa jer. dpt la skit faedah, kan. better than nothing.
      kena faham risiko before terjun dlm investment begini.
      kena ada ejen yg bebetul tahu dan advice kita, kan :)

      ReplyDelete
    5. menarik! nak kena baca betul2 dan fahami pasal saham ni sebab saya skrang mmg tengah mencari dan juga belajar tentang pelaburan saham ni.. :) terima kasih share ya :)

      ReplyDelete
    6. Wow, this is really in-depth insight on this. I never really could brain this type of jual beli saham but good to know!

      ReplyDelete
    7. Untungnya siapa yang pandai main saham ni kita sendiri pun tak reti nak beli dan jual saham tengok number jer dah pinor biji mata hehehe. Kita tahu masuk duit dan kalau ada hasil dapatlah nak tengok mana naik turun tak tahu hehehehehe tapi boleh kaya main saham ni kalau pandai...

      ReplyDelete
    8. Tak pernah dapat nak beli saham Bank Rakyat. Kalau ada yg nak jual gitau ekk..hehehe.
      Macam mana nak tahu sape2 org nak jual ya? Kalau harapkan tunggu org bank kata dh bukak mmg idok le rasanya..harus depa bagi gan kaum kerabat depa.
      Harap2 satu hari dapat lah saham bank rakyat ni

      ReplyDelete
    9. kalau baba saham-saham ni memng tak barap nak paham..kene baca banyak kali..bgus mat drat share entry seperti ni..orang tetap akan baca

      ReplyDelete
    10. Saya pernah ada saham dengan bank rakyat. Memang terbaik pulangan dia. Kiranya macam duit bunian beranak kat siti hehe

      ReplyDelete
    11. powernya mat drat, nasib tolak offer untuk beli saham RM1.50 tu sebab ambil masa lama sampai 4 tahun. tak pernah dapat peluang lagi nak beli saham bank ni. Setakat baca je ambil tahu sikit2

      ReplyDelete
    12. Wahh info yang baru bagi saya ni. saya memang kurang tahu pasal saham bank bagai ni. Bila baca perkongsian ni, dapat gambaran la serba sedikit.

      ReplyDelete
    13. Sy kurang minat sikit dengan saham. Sebab tak boleh nak bagi tumpuan dengan perkara ni. Tapi boleh la share dengan hsbnd. Dia suka je ambik tahu bab bab macam ni.

      ReplyDelete
    14. datang sini belajar ilmu baru dalam pelaburan. terima kasih atas perkongsian ni . Good info to share

      ReplyDelete
    15. faham jugaklah sikit2 lepas baca tapi rasanya belum layak nak melabur kat mana2 perbankan dalam saham sebab income yg ada ni pun sambilan ...sekali dapat terus habis tak sempat plan nak saving apatah lagi melabur dalam mana2 saham...tq mat drat atas infonya

      ReplyDelete
    16. Thanks for the investment tips, I tak ada saham Bank Rakyat. Nanti i monitor market and see is it viable to invest or not.

      ReplyDelete