Sunday, 21 July 2019

Jual Beli Saham Bank Rakyat

Jual Beli Saham Bank Rakyat


Mat Drat share sikit pasal jual beli saham Bank Rakyat. 

Ingin membeli atau menambah saham Bank Rakyat ?

Ramai sedia maklum untuk menjadi ahli Bank Rakyat perlu memiliki sahamnya,. Tetapi sekarang saham bank rakyat telah tidak ditawarkan lagi kerana kuata telah penuh. Walau bagaimana pun, peluang untuk memilikinya tetap ada.


Kuata Penuh ?? Macam mana boleh penuh ??
Untuk yang tidak tahu, modal berbayar Bank Rakyat sebanyak RM3 billion yang ditawarkan telah habis dilanggan. Bank Rakyat tak boleh sesuka hati tawarkan sahamnya kepada public. Semuanya perlu mendapat kelulusan Bank Negara Malaysia dahulu. Jadi tiada lagi saham yang boleh dilanggan buat masa ni.

Kali terakhir, Bank Negara Malaysia membenarkan Bank Rakyat menambahkan modal berbayarnya adalah pada tahun 2011  iaitu penambahan dari 2 billion kepada 3 billion.

Mat Drat ingat lagi pada waktu tu, permohonan tambahan saham tersebut macam pisang goreng panas. Tak silap, yang baru ingin menjadi ahli hanya dapat 500 unit sahaja (RM500). Manakala bagi ahli sedia ada pula dapat lebih sedikit, bergantung kepada kriteria yang ditetapkan.

Mat Drat sendiri waktu tu hanya dapat 2,000 unit sahaja walaupun mohon agak banyak.

Dan sekarang pasti ramai yang sentiasa menunggu peluang untuk menambah saham di Bank Rakyat.  Mana nak dapat pelaburan yang boleh beri dividen yang agak konsisten setiap tahun melebihi 10%. 

Buat masa ni, Mat Drat pun tidak mendengar apa-apa berita yang Bank Rakyat membuka peluang untuk Penambahan Sahamnya dalam masa terdekat

Walau bagaimana pun, kita masih boleh membeli saham bank rakyat jika ada pihak yang ingin menjual kepada kita (pindah milik saham). 


Jual Beli Saham Bank Rakyat

Jika kita ada saham Bank Rakyat ni, kita boleh 'jual'nya semula. Tak ada masalah. 

Harga par saham bank rakyat adalah RM1.00 sesaham. Maknanya jika kita ada 1000 unit, dan kita nak jual semula 1,000 unit, maka harga jual juga adalah RM1,000. 

Penjualan semua saham keanggotaan Bank Rakyat ni boleh dilakukan sekiranya kita tidak mempunyai sebarang komitmen pembiayaan dengan Bank Rakyat. Boleh check di mana-mana cawangan Bank Rakyat

TETAPI , jika kita ada saham bank rakyat dan masa yang sama masih ada pinjam yang belum dilangsaikan, kita tak boleh jual saham tu. Ini bagi saham yang diperolehi sewaktu membuat sesuatu pinjaman dgn Bank Rakyat ye. 


Bagi yang tiada sekatan untuk menjual ya semula, proses untuk menjual kembali cukup senang. 

Cara jual saham Bank Rakyat
  1. Untuk jual, kita hanya perlu ke bank dan isi borang pengeluaran saham (Borang JS). Cakap je kat kaunter nak jual bali saham.
  2. Bawa bersama kad pengenalan. 
  3. Proses penjualan semula saham ni mengambil masa 3 bulan dari tarikh penerimaan dan dokumen yang lengkap oleh Jabatan Pengurusan Keanggotaan. 
  4. Dah selesai urusan (lebih kurang 3 bulan), baru kita dapat cash yang akan dimasukkan ke akaun Bank Rakyat kita.

Nak Cepat Dapat Cash
Untuk cepat dapat cash, dan memudahkan urusan jual beli ni, elok yang ingin menjual saham ni cari 'buyer' (pembeli) siap-siap dan buat urusan pindah milik saham di kaunter Bank Rakyat. 

Maknanya kita tidak jual semula kepada Bank Rakyat tetapi kita jual kepada pihak lain. Atau dengan kata lain, kita lakukan 'pindah milik' saham tersebut.


Pindah Saham
Untuk urusan pindah milik saham ni;
  1. Dua-dua pihak perlu ke Bank Rakyat, iaitu penjual dan pembeli.
  2. Isi borang pindah milik saham. Ada ruangan penjual dan penerima (pembeli)
  3. Kedua-dua pihak wajib bawa kad pengenalan.
  4. Borang yang telah diisi, submit kepada pegawai dan dapatkan pengesahan (satu salinan) untuk rekod kita
  5. Tunggu saham dipindahkan kepada kita.  Mungkin akan ambil 1-3 bulan sebab proses akan diuruskan di ibu pejabat Bank Rakyat. 
  6. Pindahan saham, perlu melalui mesyuarat di HQ. 

Cara Bayar Urusan Pindah Milik Saham
Untuk urusan bayaran, ia hanya libatkan penjual dan pembeli. Tidak melibatkan Bank Rakyat. Jadi persetujuan kedua pihak perlu dicapai.


Harga
Harga jual beli adalah atas persetujuan penjual dan pembeli. Biasa penjual yang nak cash cepat, akan jual pada harga RM1.00 sesaham.
Harga RM1.00 sesaham, sama harga jual balik ke Bank Rakyat, cuma melalui pindahan ni kita boleh dapat cash cepat (dengan persetujuan pembeli)

Cara bayaran 
Ada 2 cara bayaran biasanya ;

1. Buat bayaran penuh selepas selesai submit borang pindah milik saham. 
Pengalaman Mat Drat, kalau penjual nak cash terus, Mat Drat akan beli pada harga par iaitu RM1.00 sesaham. 
Tapi kita sebagai pembeli, saham tidak akan dipindah milik terus, ia perlu menunggu kelulusan dari ibupejabat. 
Dah submit borang, pegawai sahkan terima, dan satu salinan kita sebagai pembeli akan terima. Dah boleh buat bayaran kepada penjual.

2. Buat sebahagian bayaran selepas hantar borang dan baki selepas saham berjaya dipindah milik.Ada juga yang jual mahal sikit, mungkin dalam RM1.05 atau RM1.10 sesaham. Harga bergantung kepada persetujuan.
Kalau beli harga ni, pembeli boleh la deal untuk bayar sebahagian dahulu dan sebahagian lagi selepas urusan selesai. 3-4 bulan. 

Sekarang senang, tak perlu bayar tunai, transfer online sahaja duit tu dan senang untuk kita trace dan sebagai rekod transaksi. 


Beli saham Bank Rakyat dengan harga mahalm - berbaloi?

Seperti yang Mat Drat bagi tahu, saham bank rakyat ni agak menjadi rebutan. Jika ada pihak yang ingin menjual, jangan tunggu lama-lama, rebut sahaja saham tu. 

Kadang kala ada pihak-pihak tertentu menawarkan untuk menjual saham Bank Rakyat mereka pada harga yang lebih tinggi.

Sedikit pengiraan Mat Drat di bawah. Bagi yang ingin membeli pada harga mahal (premium), elok lah kira betul-betul sama ada berbaloi atau tidak.


a. Jual RM 1.00 sesaham
  • Kalau ada yang jual RM 1.00 jangan fikir lama, terus je beli!
  • Tapi harga ni memang kena bayar terus la, waktu isi borang 


Pengalaman
  • Awal tahun baru ni ada pihak tawarkan kepada Mat Drat 5,000 unit saham dengan harga RM1, dengan syarat RM 4,000 dibayar semasa pindahan saham.
  • Jadi lepas submit borang dan disahkan terima, baru Mat Drat buat pindahan wang kepada dia (penjual). 


b. Jual RM 1.10 sesaham
  • Ada juga pihak tawarkan saham bank rakyat pada harga RM1.10. 
  • Bagi Mat Drat jika RM1.10 tu terpulanglah nak beli atau tidak. 
Baru ni ada seseorang ingin jual saham Bank Rakyat, dan Mat Drat beli pada harga ni.
Cara bayaran, kena berbincang antara pembeli dan penjual sebab saham akan ambil masa untuk dipindah milik.


c. Jual RM 1.20 sesaham
  • Pernah ditawarkan saham Bank Rakyat pada harga RM 1.20 sesaham.
  • Kalau harga RM1.20 (dan lebih), bagi Mat Drat ia sudah agak mahal memandangkan dividen bank rakyat untuk beberapa tahun kebelakangan ni tidak setinggi sewaktu 'kemuncak' dahulu. 
  • Tahun lepas iaitu kewangan berakhir 31 Disember 2018, dividen hanya 13% sahaja.
  • Bukan macam dulu-dulu, sehingga 18% dan ada kalanya 20%. 
  • Pembayaran dividen tahun kewangan 2007,2008 dan 2011 sebanyak 20% akan sentiasa diingat sebagai rekod tertinggi Bank Rakyat.
  • Mat Drat tidak akan beli pada harga ni rasanya, macam mahal je...
  • Nak tahu RM 1.20 berbaloi atau tidak, lihat pengiraan Mat Drat di bawah.

Pengiraan Mat Drat untuk RM 1.20
  • Katakan beli 1,000 unit saham pada harga RM1.20, kita bayar RM 1,200.
  • Maknanya premium kita 20 sen sesaham = 20%.
  • Untuk 1,000 unit saham, kita bayar RM 200 lebih mahal.
  • Kalau selepas 1 tahun, dividen dibayar 13% (andaian sama dividen 2018), maka kita dapat dividen RM130. 
  • Walau pun Bank Rakyat bagi 13% dividen, tapi kita sebenarnya hanya dapat pulangan 10.8% (RM130/RM1,200).
  • Dan katakan untuk tahun ke 2, dividen berikutnya juga sama 13%, jadi kita juga dapat dividen RM 130 untuk tahun ke-2. 
  • Jadi untuk tahun ke-2, pulangan kita juga 10.8% (RM130/RM1,200).
  • Tu kalau kita kira ROI (Pulangan atas pelaburan).

Tu la sebabnya Mat Drat kata RM 1.20 agak mahal. Tapi terpulanglah.

Tahun 2019 nanti tak tahu pula berapa pulangan yang akan dapat memandangkan prestasi ekonomi dan KLSE agak kurang memberangsangkan. Tu antara sebab Mat Drat takut nak terima harga lebih RM1.20.


d. Jual RM 1.50 sesaham
  • 2 tahun lepas ada pihak yang cuba jual pada harga RM1.50 sesaham. Mat Drat  cakap kat dia, melampau sangat harga tu. 50% premium tu!!
  • Tapi dia kata dia tawarkan pada harga RM1.50 dengan justifikasi;
    • jika dividen 15%, selepas 3 tahun lebih akan breakevent.
    • tahun ke-4 dah balik modal dan start dapat keuntungan untuk tahun berikutnya. 
    • Siap dia buat pengiraan untuk Mat Drat..
  • Mat Drat  tolak tawaran sebanyak RM 100,000 unit pada harga RM1.50 tu dengan bagi calculation Mat Drat kat dia....

Jika rasa bermanfaat , sila share 👇👇👇👇

49 comments:

  1. Actually tak faham sangat pasal artikel ini . hanya faham beberapa istilah hehe apa pun thank you sebab share mana tahu nanti brguna suatu hari nanti.

    ReplyDelete
  2. Pening bab-bab saham dan KPF. But parents memang kerja dengan Felda so KPF tu pernah la dgr. Zaman dulu memang kadar dividen Bank Rakyat paling tinggi. Lani rasa semua pun rendah sebab ekonomi teruk kan.

    ReplyDelete
  3. Ilmu baru ni. Tapi nak kene hadam betul betul sebab tak berapa faham pasal investment macam ni.

    ReplyDelete
  4. secara teknikal nyer, aida kurang mahir.
    tapi faham la secara dasar. beli. jual.
    pernah ada akaun asb. dah tutup. saving biasa jer.
    pernah ada akaun unit trust. after 10 thn, nothing!!!! sedih... sib baik dpt keluarkan modal.
    after 10 years, modal jer is very bad lah...
    now saving biasa jer. dpt la skit faedah, kan. better than nothing.
    kena faham risiko before terjun dlm investment begini.
    kena ada ejen yg bebetul tahu dan advice kita, kan :)

    ReplyDelete
  5. menarik! nak kena baca betul2 dan fahami pasal saham ni sebab saya skrang mmg tengah mencari dan juga belajar tentang pelaburan saham ni.. :) terima kasih share ya :)

    ReplyDelete
  6. Wow, this is really in-depth insight on this. I never really could brain this type of jual beli saham but good to know!

    ReplyDelete
  7. Untungnya siapa yang pandai main saham ni kita sendiri pun tak reti nak beli dan jual saham tengok number jer dah pinor biji mata hehehe. Kita tahu masuk duit dan kalau ada hasil dapatlah nak tengok mana naik turun tak tahu hehehehehe tapi boleh kaya main saham ni kalau pandai...

    ReplyDelete
  8. Tak pernah dapat nak beli saham Bank Rakyat. Kalau ada yg nak jual gitau ekk..hehehe.
    Macam mana nak tahu sape2 org nak jual ya? Kalau harapkan tunggu org bank kata dh bukak mmg idok le rasanya..harus depa bagi gan kaum kerabat depa.
    Harap2 satu hari dapat lah saham bank rakyat ni

    ReplyDelete
  9. kalau baba saham-saham ni memng tak barap nak paham..kene baca banyak kali..bgus mat drat share entry seperti ni..orang tetap akan baca

    ReplyDelete
  10. Saya pernah ada saham dengan bank rakyat. Memang terbaik pulangan dia. Kiranya macam duit bunian beranak kat siti hehe

    ReplyDelete
  11. powernya mat drat, nasib tolak offer untuk beli saham RM1.50 tu sebab ambil masa lama sampai 4 tahun. tak pernah dapat peluang lagi nak beli saham bank ni. Setakat baca je ambil tahu sikit2

    ReplyDelete
  12. Wahh info yang baru bagi saya ni. saya memang kurang tahu pasal saham bank bagai ni. Bila baca perkongsian ni, dapat gambaran la serba sedikit.

    ReplyDelete
  13. Sy kurang minat sikit dengan saham. Sebab tak boleh nak bagi tumpuan dengan perkara ni. Tapi boleh la share dengan hsbnd. Dia suka je ambik tahu bab bab macam ni.

    ReplyDelete
  14. datang sini belajar ilmu baru dalam pelaburan. terima kasih atas perkongsian ni . Good info to share

    ReplyDelete
  15. faham jugaklah sikit2 lepas baca tapi rasanya belum layak nak melabur kat mana2 perbankan dalam saham sebab income yg ada ni pun sambilan ...sekali dapat terus habis tak sempat plan nak saving apatah lagi melabur dalam mana2 saham...tq mat drat atas infonya

    ReplyDelete
  16. Thanks for the investment tips, I tak ada saham Bank Rakyat. Nanti i monitor market and see is it viable to invest or not.

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah, cek di Bank Rakyat semalam, transaksi pindah milik saham dah selesai.
    Mohon dikaunter, awal Sept lepas.

    Rezeki Mat Drat dapat beli dalam 8,500 unit pada harga par (RM 1.00) + extra sikit

    ReplyDelete
  18. Ada sesiapa ke yang nak jual saham bank rakyat?

    ReplyDelete
  19. Boleh ke kalu nk jual sebahagian sahaja saham yg sy ade??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ada 8500 unit.. igt nk jual 5000 unit.. tapi, baru dapat info dari kawan.. kalau masih ada hutang PL, xboleh jual.. 😭😭 kena tunggu lg 8 tahun la gamak nya...

      Delete
    2. boleh juga ke Bnk Rakyat dan check berapa yg boleh dijual..

      Delete
  20. Saya pun nak jual 500 ja. Ada yg minat tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. email kpd saya kak... atau whatsapp 0172642689

      Delete
    2. Assalamualaikum dik. Deal kita masih on ka.

      Delete
    3. akak boleh whatsapp saya , saya okey je

      Delete
  21. Saya nk jual...whatsapp 0189071848

    ReplyDelete
  22. Kepada yang berhajat untuk menjual saham bankrakyat sekitar area perak boleh wassap saya 0195528412 tq admin

    ReplyDelete
  23. Kepada yang berhajat untuk menjual saham bank rakyat sekitar area kedah/perlis boleh wassap/call saya 0164269951 (alim).Tq admin

    ReplyDelete
  24. Kepada rakan-rakan di sekitar Seberang Prai dan kulim, yang nak jual saham bank rakyat, boleh pm saya 012-4105721

    ReplyDelete
  25. 3bulan lebih dh ni tunggu kelulusan dari HQ tuk jual balik saham..xde respon lagi dari HQ.

    ReplyDelete
  26. Saya mohon pada 3/9/2019....sampai sekarang masih dalam proses katanya. Apasal lama sangat? Ada sesiapa boleh bantu saya atau bg idea?

    ReplyDelete
  27. Kalau ada sesiapa yang nak jual saham Bank rakyat tolong bagitahu saya.. Jual 500unit je pun tak apa. Saya area perak tq

    ReplyDelete
  28. Mat Drat jual la sikit saham bank rakyat tu kat saya? Sape2 yg nak jual saham bank rakyat boleh inform saya. Area terengganu.Boleh juga email saya di : wny9526@hotmail.com. tq

    ReplyDelete
  29. Kalau yang ahli nak jual kepada bukan ahli boleh ke?

    ReplyDelete
  30. Kalau siapa nak jual saham bank rakyat area kuantan blh emel pada saya arbiknah.husain@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  31. Kalau siapa nak jual saham bank rakyat area kuantan blh emel pada saya arbiknah.husain@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  32. yang nak jual saham di perak whstp saya: 0182515491. yeop///

    ReplyDelete
  33. kalau ada sesiapa yg nk jual saham, boleh email sy.. aina_girl90@yahoo.com.

    ReplyDelete
  34. kalau org yang ada saham kat bank rakyat tp dh meninggal, mcm mana prosesnya nak pindah ke waris?tau tak?

    ReplyDelete
  35. Sapa nak jual saham di melaka..bleh emel sy..tq.. izzull1977@gmail.com

    ReplyDelete
  36. Sapa2 yg nk jual saham bank rakyat area Kota Tinggi, Johor Bahru, Kulai, Kluang, sy berminat nk beli dgn harga RM 1.20.,wasap sahaja Zainal 0177934232

    ReplyDelete
  37. siapa2 yang nak jual saham bank rakyat area Sabak Bernam, Sungai Besar, Sekincan, Tanjong Karang, saya berminat nak beli, wasap sahaja sharif 0197608532

    ReplyDelete